Koncert treh pevskih zborov bovške

30.11.2019, Info središče Dom Trenta na Logu ob 19:00

Moški pevski zbor Triglav Trenta neprekinjeno deluje od 1972 in neguje tradicijo zborovskega petja v zgornji soški dolini. Prvih 30 let ga je vodil njegov ustanovitelj, pokojni profesor, skladatelj Dane Škerl. Trenutno je aktivnih 11 pevcev različnih generacij. Zadnja leta poleg Trentarjev v zboru prepevajo tudi pevci iz Bovca in tako odločilno prispevajo k nadaljevanju tradicije zbora. Najraje se odločajo za vedno živo narodno pesem (predvsem s Koroške), ki še kako združuje, skriva in vedno znova odkriva zaklade ljudi, ki ji znajo prisluhniti.

Zbor od samega začetka redno nastopa na reviji Primorska poje in Reviji pevskih zborov Zgornjega Posočja. Poleg tega se udeležuje številnih dogodkov in kulturnih prireditev ob različnih priložnostih. Od leta 2002 zbor vodi Zdravko Kravanja.

 

Leta 1951 je na željo moških Danilo Durjava ustanovil moški zbor, ki neprekinjeno deluje do danes. Zbor si je izbral ime Golobar, po planini, na kateri so na velikonočni ponedeljek leta 1943 padli številni partizani. Občasno sta do leta 1959 delovala tudi mešani in ženski zbor. Moški pevski zbor Golobar Bovec je bil do leta 1990 steber kulturnega dogajanja na Bovškem. Ohranil je tradicijo petja 1. novembra zvečer na bovškem pokopališču. Ob dnevu mrtvih redno sodeluje tudi na komemoracijah po Benečiji in Reziji. Vseskozi je nastopal na proslavah in prireditvah raznih društev in organizacij.

Od leta 1976 stalno sodeluje na pevski reviji Primorska poje, vseskozi tudi na revijah pevskih zborov zgornjega Posočja. Zbor trenutno šteje 16 članov. Do danes se je v njem zamenjalo čez 100 pevcev.

 

Mešani pevski zbor S planin je začel z delovanjem marca 2018. Zbor odlikuje petje različnih zvrsti pesmi ob prijateljskem druženju in sproščenem vzdušju.

 

Vabljeni!