Širše Bovško območje

Aktivnosti na Bovškem

 

Med gorami in smaragdnimi vodami leži dežela, v kateri vsakdo najde svoj najljubši naj. Iskalci razburljivih drugačnosti, ljubitelji preproste domačnosti, družinski izletniki, v naravo zaljubljeni svetovni popotniki vsakič znova odkrivajo kraje s svojevrstnim podnebjem Alp in Jadrana, deželo na stičišču slovanske, germanske in romanske kulture, pokrajino, ki je tako blizu in tako daleč hkrati. S prodom zapolnjena kotlina slovenskih Julijskih Alp je za mnoge najprivlačnejši cilj oddiha v Srednji Evropi. Mogočni vršaci, s potmi prepredene ovčje in kozje planine, očarljivi potoki, reke in slapovi pletejo razkošje doživetij pozimi in poleti.

 

 

Rafting in soteskanje

 

Rafting – izlet z gumijastim čolnom za več oseb – je izredno atraktiven način doživljanja stika z naravo na reki. Udeleženci ne potrebujejo predhodnega znanja veslanja, saj se že po nekaj minutah plovbe vživijo v vlogo uigrane veslaške ekipe in preko brzic, temno-zelenih tolmunov, med orjaškimi balvani prešerno vriskajoči in razigrani priveslajo do cilja na Trnovem ob Soči. Nepozabni dogodivščini seveda sledi še obvezno kopanje v tolmunu Soče.

 

Canyoning ali soteskanje je nova oblika ekstremnega doživljanja narave, spust skozi nedotaknjeno in očem množic zastrto sotesko; čez slapove, skozi tolmune, ki nas očarajo s svojo kristalno čisto vodo, plavanje skozi v apnenec vdelane bazene in predvsem mir, ki smo ga deležni po vstopu v skriti svet.

 

Smučanje in sankanje

 

Kanin je edino smučišče v Sloveniji, kjer smučarski tereni presegajo višino 2000 m. Smučarska sezona traja od decembra do prvomajskih praznikov. Njegova posebna odlika je sončna lega in fantastični pogledi daleč v osrčje Alp in v Jadran. Turistov ne privlači le v zimskem času, tudi poleti se je možno povzpeti nanj. Nekateri to storijo sami, druge pa gor pripelje kabinska žičnica. Žičnica nudi pregrešno lahkotnost dostopa na 2000 m v pravo visokogorje, kjer je možno planinariti, se sprehajati, obiskati kočo, ali pa samo uživati v visokogorju.

 

Sankanje je zagotovo šport, ki nas čustveno ponese v čas mladosti! V soju bakel in čelnih svetilk pod zvezdami neba Julijskih Alp, bodo sanke drvele v spokojno zimsko noč. Sankališča na mangrtski cesti, cesti v Možnico, cesti na Javorščku in cesti na planino Lepoč zadovoljujejo prav vse okuse sankačev. Privoščimo samim sebi užitke in radosti otroštva in delimo prijetno in zabavno dogodivščino z našimi otroci.

 

Kolesarjenje in pohodništvo

 

Kolesarske poti so po pravilu speljane mimo najlepših kotičkov Bovškega, nudijo užitke tako rekreativcem, kot tudi ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Rekreativci bodo navdušeni nad lahkotno, igrivo izpeljavo poti ter majhnimi višinskimi razlikami, izkušenejše pa bo očarala raznolikost poti, speljanih po hladnih gozdovih, bližini rek in potokov. Prav vsi pa še dolgo ne bodo pozabili kolesarjenja ob vznožju bovških dvatisočakov. Pri tem velja omeniti Gorski kolesarski park Kanin, ki je pravi biser za ljubitelje gorskega kolesarjenja.

 

Bovško je pravi raj za pohodništvo. Mnoge poti v okolici Bovca, Srpenice, Loga pod Mangrtom, Soče in Trente so označene, zavarovane in nudijo neizmerne užitke ob pogledu na potoke, slapove, tišino alpskega gozda ter številne rože in živali, ki živijo na tem, po mnenju mnogih najlepšem delu Julijskih Alp. Izredno lepo urejena in stalno vzdrževana je Soška pot od izvira Soče pa vse do Kala-Koritnice pri Bovcu.

Tudi ljubitelji planinarjenja bodo na Bovškem odkrili svoj pravljični svet. Narava je v milijonih let na Bovškem izoblikovala izredno raznolik relief, ki se odraža v čudovitih gorah, alpskih krnicah in dolinah, gorskih travnikih in pobočjih, navdušujočih zaradi svoje prvobitnosti in divjine.

 

Soška fronta

 

Vojaška pokopališča, spomeniki in spominska obeležja spominjajo na ta polpretekli čas. Ostanki utrdb in bunkerjev, po hribih dobro ohranjene »mulatiere« - vojaške tovorne poti, kaverne, strelski jarki in deli fronte še danes opominjajo, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti. Soška fronta je magnet, ki privlači zbiralce in navdušence od vsepovsod in je predstavljena v muzejih in zasebnih zbirkah.

 

Lahko izbirate med različnimi zasebnimi muzejskimi zbirkami, še zlasti vam svetujemo obisk trdnjave Kluže. Če se prej najavite pri društvu 1313, vas bodo njegovi člani s predstavo resnično popeljali v čase prve svetovne vojne. Trdnjava Kluže je že sama po sebi veličasten objekt na strateški lokaciji ter razpolaga z informacijsko točko in razstavnim prostorom, hkrati pa je gostitelj številnih prireditev.

 

Kulinarika

 

Značilno bovško kulinariko lahko preizkusite v številnih gostilnah in restavracijah v Bovcu in okolici. Hrana temelji na lokalnem kulinaričnem izročilu in obsega bovške specialitete, degustacije sira in skute, krafe, soške postrvi, jagnjetina, divjačinske jedi in še in še.

 

Najbolj znana bovška specialiteta je prav bovški ovčji sir, ki se ponaša z dolgo in bogato tradicijo. Prideluje se iz surovega mleka, kar ohranja v mleku tipične lastnosti. Zgornje Posočje je alpska dolina z močnim mediteranskim vplivom, kar se odraža v specifičnih klimatskih razmerah in veliki pestrosti rastlinskih vrst. Naravne danosti in blagi tehnološki prijemi so tiste lastnosti, ki dajejo siru avtohtonost.