Kako do nas

Okolju prijazneje

 

Danes si tako znanstveniki kot laiki ne moremo več zatiskati oči pred posledicami podnebnih sprememb. Različna poročila in raziskave se strinjajo, da bodo podnebne spremembe bistveno vplivale na stanje okolja in narave, gospodarstva, zdravja ljudi in varnosti na celotnem planetu. Na seznamu najbolj ranljivih območij je tudi gorski svet in njegovi eko sistemi.

 

Vsem obiskovalcem doline Trenta in okolice Kranjske gore zato predlagamo, da se pridružijo prizadevanjem za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in za izlete po dolini ali prevoz do izhodišča pohodov, namesto avta uporabijo avtobus. Junija, julija, avgusta in septembra vsak dan redno vozijo med Kranjsko goro in Bovcem.

 

Z avtom

 

Iz smeri Kranjske gore se pripeljete čez najvišji prelaz v Sloveniji - Vršič. Cesta ponuja čudovite razglede na okoliške gore. V primeru, da je prelaz zaprt, uporabimo obvoz preko mejnega prehoda Rateče v Italijo, mimo Trbiža (Tarvisio). Sledimo oznakam za Predel in Slovenijo. V Slovenijo se vrnemo na mejnem prehodu Predil, od koder se cesta spušča proti Logu pod Mangartom. Tik pred Bovcem v križišču zavijemo levo v dolino Trente. Obvoz preko Predila je časovno pol ure daljši od prečkanja prelaza Vršič.

 

Z avtovlakom

 

Preprosto, hitro in varno se lahko z avtovlakom zapeljete skozi najdaljši slovenski predor, skozi goro Črna prst v dolino Bače, z Gorenjske na Primorsko. Avtovlak skozi bohinjski predor povezuje Bohinjsko Bistrico s Podbrdom, Mostom na Soči in Novo Gorico, s tem pa tudi Gorenjsko in Primorsko. Po Bohinjski progi vozi vsak dan. Na vlak lahko naložite osebni avtomobil, kombi, poltovornjak, avtodom in kolo. Vozila so lahko visoka največ 3 metre, široka pa največ 2,4 metra. Več informacij lahko najdete tukaj