Alpski botanični vrt Juliana

Ustanovitelj Alpskega botaničnega vrta je bil Albert Bois de Chesne. Leta 1925 je v Trenti kupil zemljišče, pri urejanju vrta so mu pomagali poznavalca alpske flore Henri Correvon in Lino Vaccari ter dr. Julius Kugy s podatki o nahajališčih redkih rastlin.

 

Spomladi leta 1927 je začel prinašati rastline z gora in jih presajati v vrt. Do leta 1947 je plačeval vsaj zasilne nagrade za vzdrževanje vrta. Po drugi svetovni vojni so vrt začeli obnavljati, leta 1949 je strokovno vodstvo v njem prevzel Prirodoslovni muzej Slovenije, pod njegovo upravo pa je prešel leta 1962.

 

V zakon o Triglavskem narodnem parku je Alpski botanični vrt Juliana v Trenti vključen kot naravni spomenik. Danes je Juliana edini alpski botanični vrt v Sloveniji, ki živi že več kot 70 let.

 

Vrt leži 50 m nad cerkvijo sv. Marije, na pobočju Kukle, na nadmorski višini 800 m. Meri 2.572 m2. Največ rastlin so v alpinum prinesli iz Vzhodnih in Zahodnih Julijskih Alp, Furlanskega hribovja, s kraških košenic in predalpskega sveta, nekaj pa tudi iz Karavank in Kamniških Alp. Poseben del vrta je namenjen tujkam, ki so prišle iz Zahodnih Alp, Pirenejev, Apeninov, Atlasa, Kavkaza. Prvi vrtnar je bil Anton Tožbar, ki ga je Bois de Chesne poslal na šolanje v Padovo, pri delu v vrtu mu je pomagala Ančka Kavs. Njuno delo sta nadaljevala Tožbarjeva hčerka Marija in njen mož Jože Završnik, po njegovi smrti pa sin Klemen Završnik.

 

Juliana je najlepša v maju in začetku junija, vendar je v njej polno drobnih, morda manj opaznih rastlin, ki so enako lepe in vredne ogleda od pomladi do jeseni.

 

NOV VODNIK

ALPSKI BOTANIČNI VRT JULIANA V TRENTI

Na voljo na blagajni vrta (in muzeja) po 15,00 EUR.

Več na: https://www.gore-ljudje.net/novosti/77089/

 

 

Vstopnina:

osnovnošolci, dijaki, študenti, upokojenci, šolske skupine: 2,00 EUR

odrasli: 3,00 EUR

družinska: 6,00 EUR

Prost vstop:

predšolski otroci, člani Prirodoslovnega društva, imetniki veljavnih muzejskih kartic

 

Odprto 1. maj – 30. september, od 8.30 do 18.30

 

Informacije: Prirodoslovni muzej Slovenije