Dane Škerl

(1931 – 2002)

Danijel - Dane Škerl se je rodil v Ljubljani, leta 1952 diplomiral iz kompozicije na AG v Ljubljani in se nato leta 1957 izpopolnjeval v elektronskem studiu radia Koln. Učil je na ljubljanskih glasbenih šolah, predaval kompozicijo na GA v Sarajevu ter na AG v Ljubljani. Skladatelj in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, nagrajenec Prešernovega sklada, častni občan občine Bovec in član društva ARS se je predvsem kot skladatelj in zborovodja več zborov v Zgornjem Posočju, zlasti v Trenti in v Bovcu, trajno zapisal med soustvarjalce podobe tega območja. Njegova ljubezen so bile poleg glasbe tudi gore, ki jim je kot alpinist in gorski reševalec posvetil veliko svojega časa.

Velik del svojega življenja je preživel v Trenti, kjer je več kot 30 let vodil moški pevski zbor Triglav Trenta s svojo predanostjo, zagnanostjo, vedrino in tenkočutnostjo. Zbor redno nastopa na reviji Primorska poje, revijah pevskih zborov Tolminske, na Bovškem, nastope svojega pevskega zbora je večkrat združil s kranjskogorskim zborom.

Ob 30-letnici zbora so zapisali: »Trentarji in vsi, ki smo imeli srečo, da nas je oplazila širina njegovega duha, mu bomo za neprecenljivo bogastvo, ki nam ga je poklonil, ostali hvaležni za vedno.«