Štirje letni počasi

Dolina Trenta je čarobna v vseh štirih letnih časih

Dolina Trenta, ki v celoti leži v Triglavskem narodnem parku, je odmaknjena od vsakodnevnega vrveža in v vseh štirih letnih časih prijazno vpliva na duha ter daje energijo.

 

V daljših pomladnih dneh se jase ob sprehajalnih poteh spremenijo v cvetoče rajske vrtove, katerih vrtnar je narava s svojo nedosegljivo domišljijo. Po dežju se iz strmih pobočij stekajo v Sočo številni slapovi biserno čiste vode.

Pomlad zamenja vrvež poletnega časa s pohodniki, plezalci, ribiči, lovci in drugimi raziskovalci doline. Vsak jo odkriva po svoje. Jesenski prijetno topli dnevi ovijejo dolino v značilne rumene barve, živali se iz visokogorja začnejo pomikati v dolino. Ta čas najbolj cenijo pohodniki, ki umirjeno raziskujejo okoliške vrhove in življenje v dolini. Pozimi dolina Trenta postane oaza miru. Sneg odene vrhove in pobočja v posebno tišino, ki jo zmoti zgolj občasno grmenje plazov z oddaljenih gorskih pobočij.

 

Podkvasta dolina, vrezana globoko med gore, se razpira v divje stranske soteske vse od izvira smaragdne reke Soče do njenega stičišča z dolino Lepena. Po dolinah se v Sočo pretakajo Mlinarica, ki žene vodo čez previsna, težko prehodna korita, Krajcarica, ki ji ponikanje in ponovno vznikanje v roju izvirov ne jemlje moči, Vrsnik z modrozelenimi tolmuni in koriti, Lepenca, ki se k Soči prebija čez balvane …

 

Od izvira Soče do korit na Kršovcu ob izteku doline so posejane značilne hiše s lesenimi strehami in tipičnimi stopnišči. V dolini so tri vasi: Soča in Lepena, ki sta dobili ime po rekah, in Trenta, ki daje ime celotni dolini.