Soška pot

Soška pot: Izvir Soče - Dom Trenta

 

Zgornji del Soške poti se prične ob Koči pri Izviru Soče in zaključi Na Logu v Trenti z ogledom Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka.

 

Nad Kočo pri izviru Soče si lahko ogledamo izvir reke Soče. Soška pot pa se pričenja tik pod kočo s prvo informacijsko tablo, ki predstavi njen potek in lokacije ostalih informacijskih točk. V zgornjem delu poti je postavljenih 7 podobnih informacijskih točk, ki predstavljajo zgodovino, kulturno in tehnično dediščino doline, naravne znamenitosti z značilnim rastlinstvom in živalstvom ter geološke posebnosti in gozdarstvo.

 

Pot od izvira Soče vodi tik nad reko in zavije na cesto Vršič – Trenta. Cesti sledimo do prvega ovinka, kjer je spomenik dr. Juliusu Kugyu. Postavljen je na izjemno razgledno točko tako proti Zadnji Trenti in Jalovcu, kot proti sami dolini Trenta in gorskim grebenom, ki jo obkrožajo. Tik pod spomenikom je Turerjeva domačija, izjemen primer stavbne dediščine doline. Steza se spusti proti koritom Mlinarice, od koder sledi glavni cesti do prvega mostu, ko se umakne na desni breg reke Soče in pripelje do cerkve Device Marije Lavretanske. Pred cerkvico je viseča brv, kakih 200 metrov nazaj po glavni cesti pa si lahko ogledamo Alpski botanični vrt Juliana, edini tovrstni botanični vrt v Sloveniji, ki živi že 80 let.

 

Pohod nadaljujemo po desnem bregu Soče nad kampom, preko rahlega vzpona do naslednje brvi preko reke Soče. Brv nam omogoča ogled rekonstrukcije riže in žage venecijanke, ki sodita med tehnično dediščino doline Trenta. Od tu smo v dobrih 5 minutah že v središču vasi Trenta, Na Logu, kjer je locirano Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka. Središče omogoča ogled predstavitve Triglavskega narodnega parka ter Trentarskega muzeja s prikazom kulturne dediščine doline ter ogledom rekonstruckije planin in načina pašniškega življenja.

 

Dostop: z avtom do parkirišča pri Koči pri izviru Soče, z avtobusom do odcepa ceste za izvir Soče. Priporočamo vam uporabo avtobusa, saj pot ni krožna, a je v tem primeru za ogled izvira Soče potrebnih dodatnih 30 minut hoje. Avto lahko pustite na parkirišču pred Informacijskim središčem TNP, kjer je do avtobusne postaje 50 metrov. Čas: za pohod po tem delu Soške poti potrebujete 2.30 h brez ogleda Informacijskega središča TNP in Alpskega botaničnega vrta Juliana.

 

Vodeni pohodi: vsak četrtek v juliju in avgustu so po tem delu Soške poti organizirani pohodi s strokovnim vodstvom vodnika TNP, ki se pričnejo ob 9.00 h pred Kočo pri izviru Soče. Organiziran je tudi brezplačni prevoz nazaj na izhodišče pohoda.

 

Zanimivosti

 

 • Ogled izvira reke Soče, ki sodi med najlepše kraške izvire v Julijskih Alpah. Do izvira se povzpnemo po stezi mimo Koče pri izviru Soče.

Dostop: iz glavne ceste Trenta – Vršič zavijemo na ovinku številka 49.

Z avtom se po asfaltirani cesti pripeljemo do Koče pri Izviru Soče

Čas: od koče do izvira je 15 minut hoje. Priporočamo dobro obutev in previdnost v zgornjem delu steze, ki je zavarovana s klini in jeklenicami. Ta del poti odsvetujemo starejšim in otrokom.

 

 • Ogled cerkvice Device Marije Lavretanske, ki jo je dal leta 1690 za rudarje sezidati lastnik rudnikov, grof Herman Attems. Stavba je bila predelana v začetku 20. stoletja, freske v notranjosti so delo Toneta Kralja (1945).

Dostop: cerkvica se nahaja ob glavni cesti Vršič – Trenta, dobra 2 kilometra od Informacijskega središča TNP.

Ogled Alpskega botaničnega vrta Juliana, najstarejši tovrstni vrt v Sloveniji, ki ga je 1926 ustanovil Tržačan Albert Bois deChesne. V vrtu uspeva okrog 600 različnih rastlin.

Dostop: dobrih 200 metrov od cerkvice Device Marije Lavretanske, v pobočju Kukle tik nad cesto na desni strani.

 

 • Tik nad stezo med cerkvico in kampom Trenta je urejeno plezališče Pri Pavru.

 

 • Ogled Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka, kjer so predstavljene naravne posebnosti edinega narodnega parka v Sloveniji ter bogata etnološka dediščina doline Trenta. Občasno obiskovalce pričakajo tudi priložnostne razstave. Posebnost muzeja je video instalacija Andreja Zdraviča: Skrivnosti Soče - časovno obzorje.

Dostop: v središču vasi Trenta, Na Logu zavijemo na urejeno parkirišče pred Informacijskim centrom.

 

 • Za Informacijskim središčem se dviga Zadnjiški Ozebnik, v katerem je urejenih nekaj več raztežajev dolgih plezalnih smeri, opremljenih s svedrovci ter s kratkim dostopom in hitrim sestopom s pomočjo vrvi.

 

Hrana in namestitev

 

Koča pri izviru Soče je odprta v sezoni in ponuja hrano in pijačo ter namestitev v sobah in na skupnih ležiščih.

 

V neposredni bližini izvira Soče se nahaja turistična kmetija Kekčeva domačija, ki ponuja hrano in pijačo ter namestitev v apartmajih, pa tudi možnost organiziranja različnih delavnic.

 

Sredi poti med cerkvico in Informacijskim središče TNP je Kamp Trenta, ki poleg kampirnih mest ponuja tudi hrano in pijačo ter namestitev v sobah. Kamp je opremljen tudi za oskrbo avtodomov z vodo in elektriko ter z urejenim izpustom odpadnih vod.

 

Na Logu v Trenti je več zasebnih ponudnikov namestitev: Zorč Alojz, Kravanja Zvonko, ter namestitve v sobah in apartmajih Triglavskega narodnega parka. Informacijsko središče z dvorano omogoča organizacijo različnih delavnic in konferenc.

Na Logu v Trenti, ob glavni cesti pred Informacijskim središčem je trgovina Zadruga Trenta. Ob Informacijskem središču TNP je v sezoni odprta Pizzerija & špageterija Trenta ( Kamba).

Od Informacijskega središča, kakih 900 metrov v smeri proti Bovcu, je Gostilna Metoja, ki poleg hrane in pijače ponuja tudi namestitve v apartmajih.

 

V neposredni bližini Gostilne Metoja je možna namestitev v apartmajih in sobah na Ekološki turistični kmetiji Pri Plajerju, v kampu Triglav ter apartmajih Mija.

 

Markov most - Mala korita

 

Ta del Soške poti se prične pri Markovem mostu. Avto lahko parkiramo ob Gostilni Metoja in se peš odpravimo po glavni cesti do kampa Triglav ter zavijemo na cesto, ki se pred mostom spušča levo ob kampu. Od tu Soška pot nadaljuje naravnost po levem bregu, tik ob reki Soči. Soška pot vodi preko gozdov, travnikov in pašnikov mimo skalnih podorov ter večinoma tik ob ali nad reko Sočo z razgledi na okoliške vrhove. Vmes so štiri brvi, preko katerih lahko pot tudi skrajšamo. Ta del Soške poti je izredno slikovit, saj poteka preko razgibane in raznolike pokrajine. Številni dostopi do reke Soče omogočajo prijeten počitek v senci dreves in balvanov. Opremljena je z dvema informacijskima točkama o skalnih podorih in botaniki.

V zadnjem delu se pot strmo vzpne do manjšega slapa. Vzpon je dolg kakih 20 minut, od slapa pa se pot spusti do Turistične kmetije Jelinčič in malih korit reke Soče.

 

Od tu naprej je dovoljen tudi športni ribolov na reki Soči.

Dostop: z avtom do parkirišča pri Gostilni Metoja, z avtobusom do kampa Triglav. Priporočamo vam uporabo avtobusa, saj pot ni krožna.

 

Čas: za pohod po tem delu Soške poti potrebujete 2.30 h

 

Zanimivosti

 

 • Ob poti je plezališče Pri Plajerju (Trenta) na dveh večjih balvanih nasproti podora Berebica.
 • Postanek na Turistični kmetiji Jelinčič s pokušino ter možnostjo nakupa domače hrane in ogledom sirarne.
 • Ogled 100 metrov dolgih in 6 metrov globokih malih korit Soče z mostu tik pod Turistično kmetijo Jelinčič.

 

Hrana in namestitev

 

V neposredni bližini je možna namestitev v apartmajih in sobah na Ekološki turistični kmetiji Pri Plajerju, v kampu Triglav ter apartmajih Mija.

 

Na koncu tega dela Soške poti je Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne. V bližini turistične kmetije je kamp Korita. Kak kilometer od kampa, v smeri proti vasi Vrsnik, se nahajajo še apartmaji Stegulc.

 

Mala - Velika korita Soče

 

Pohod po Soški poti med malimi in velikimi koriti Soče pričnemo tik za mostom, ki vodi v Vas na skali (ob Turistični kmetiji Jelinčič in kampu Korita). Tu se pot odcepi desno takoj za mostom, kjer sledimo makadamski cesti do brvi. Ob brvi je informacijska točka o stavbni dediščini doline Trenta. Od tu dalje nas pot vodi ob levem bregu Soče vse do vasi Soča.

 

Reko lahko prečkamo preko mostu v vasi in si ogledamo cerkev sv. Jožefa ter za njo pokopališče avstrijskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Cerkev sv. Jožefa je bila sezidana leta 1718. Leta 1944 jo je preuredil in poslikal Tone Kralj. Notranjost cerkve je oblikoval v barvah slovenske zastave, pri upodobitvah pa je kot božje sovražnike upodobil tudi Hitlerja in Mussolinija.

 

Iz vasi Soča pohod nadaljujemo po levem bregu, tik ob reki Soči. Pod vasjo pridemo do pričetka naravne znamenitosti: Velikih korit Soče. V začetnem delu korit je viseča brv, ki ponuja pogled v 750 metrov dolga ter 10 – 20 metrov globoka, slikovita korita. Korita so ponekod široka zgolj 2 metra. Soška pot poteka tik nad koriti vse do njihovega zaključka na začetku stranske doline Lepena.

Pot nas pripelje do ceste, ki vodi v dolino Lepene in po kakih 5 minutah hoje se lahko na desni strani ceste spustimo do lepega izteka Velikih korit. Tu lahko opazujemo igro postrvi v globokih in za Sočo značilnih turkiznih tolmunih.

 

Od tu dalje je dovoljena tudi vožnja s kajakom po reki Soči ter športni ribolov na reki Lepenci.

Dostop: z avtom do manjšega parkirišča ob glavni cesti pri odcepu ceste za Vas na skali. Priporočamo vam uporabo avtobusa, saj pot ni krožna.

Čas: za pohod po tem delu Soške poti potrebujete 1.30 h

 

Zanimivosti

 

 • Postanek na Turistični kmetiji Jelinčič s pokušino ter možnostjo nakupa domače hrane in ogledom sirarne.
 • Ogled 100 metrov dolgih in 6 metrov globokih malih korit Soče z mostu tik pod Turistično kmetijo Jelinčič.
 • Ogled cerkvice sv. Jožefa v vasi Soča
 • Ogled vojaškega pokopališča v vasi Soča
 • Ogled Velikih korit Soče
 • Dolina Lepene je izhodišče za pohode v gore v okolici Krnskih jezer, na koncu doline je Planinski dom Klementa Juga.

 

Hrana in namestitev

 

Na začetku tega dela Soške poti je Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne.

 

Tik ob turistični kmetiji se nahaja kamp Korita.

 

Kakih 150 metrov od cerkvice je trgovina Soča.

 

V vasi Soča je več možnosti namestitve: zasebne sobe Pretner, sobe in apartmaji Cuder, zasebne sobe Likar.

 

Na začetku doline Lepena se nahaja hotelsko naselje Pristava Lepena, ki poleg restavracije in namestitev v sobah in apartmajih ponuja še vrsto dodatnih storitev: možnost organizacije konferenc in delavnic, savno, jahanje, fitnes, tenis, lokostrelstvo.

 

Nekoliko naprej v dolino Lepena najdemo Penzion kamp Klin, ki v restavraciji ponuja tudi značilne lokalne jedi ter namestitev v sobah in kampu ob sotočju reke Soče in Lepence. Prodajajo tudi karte za športni ribolov.

 

V dolini Lepena, naprej od kampa Klin, na vzpetini na desnem bregu so možne namestitve v zasebnih apartmajih Jožica Pretner in zasebnih sobah Hosner Jože.

 

Na koncu doline je Planinski dom Klementa Juga, ki ponuja hrano in pijačo, ter namestitev v sobah in skupnih ležiščih.

 

Kakih 500 m od odcepa za dolino Lepene ob glavni cesti Bovec – Vršič je kamp Soča, lociran tik nad reko Sočo.

 

Na nasprotni strani ceste najdemo apartmaje Ada, nekoliko naprej v smeri proti Bovcu pa apartmaje Jožica Komac.

 

Lepena - Kršovec

 

Soška pot nas od sotočja rek Lepence in Soče vodi po dolini do Kršovca, kjer se priključi bovškim sprehajalnim potem. Pot se prične ob kampu Klin, kjer prečimo most preko Lepence tik nad njenim sotočjem z reko Sočo. V tem delu se Soča umiri in razširi, obdajajo jo široka prodišča. Soška pot nas vodi mimo sotočja obeh rek z informacijsko točko o soški postrvi, ter preko travnikov s katerih so na desno k reki Soči speljane številne stezice za ribiče. Po kakih 30 minutah hoje pridemo do brvi pod bunkerji, ki nas odpelje na desni breg Soče.

 

Od tu dalje Soča, obogatena z vodami Lepence, oblikuje globoke, turkizne tolmune, ki ponujajo izzive za muharjenje. Pot poteka med cesto in Sočo, vendar bližine ceste skoraj ne zaznamo.

Dostop: Z avtom do Penziona kamp Klin oz. do parkirišča ob desni strani ceste v Lepeno. Priporočamo uporabo avtobusa, saj pot ni krožna.

Čas: za ta del poti potrebujemo 1.30 h.

 

Zanimivosti

 

 • Ogled zaključka Velikih korit Soče na začetku doline Lepena. Od parkirišča na desni strani ceste, ki vodi v dolino Lepena, je 5 minut peš nazaj proti glavni cesti Vršič – Bovec.
 • Ogled bunkerjev nad reko Sočo, steza do njih je speljana tik nad brvjo, ki nas odpelje na desni breg reke.