Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Kriški podi

Kriški podi so zakraseli podi, ki se dvigajo nad dolino Trenta, med pobočji Pihavca, Bovškega Gamsovca, Stenarja, Križa in Razorja. Vidni so v značilni panorami iz Trente, še posebej Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m), ki je postavljen prav na njihov rob. Izpred koče je tako enkraten razgled na dolino Trenta.

Pot se prične v dolini Zadnjice in sodi med ene najlepših planinskih poti v okolici, saj nas vodi po raznoliki pokrajini: od gozda v začetnem delu, do skalnatega dela na vrhu, tik preden dosežemo pode.

Na Kriških podih so tri jezera. Ko se pot nekoliko zravna, lahko opazimo stezice, ki zavijajo desno. Po nekaj minutah hoje že uzremo tudi največje, Spodnje Kriško jezero. Ostali dve jezeri sta nad kočo. Gornje Kriško jezero je najvišje ležeče slovensko jezero, nahaja se na višini 2154 metrov.
Kriški podi so izhodišče za številne planinske poti na okoliške vrhove.

Varianta:
Izjemno zanimivo, vendar zahtevnejšo turo lahko oblikujemo tudi krožno, če se iz Kriških podov povzpnemo proti Bavškemu Gamsovcu ter sledimo ozki stezi, vsekani v njegovo strmo travnato pobočje, ki brez prekinitev pada vse do doline Vrat. Pot je zahtevna in deloma zavarovana z jeklenicami in klini. Spusti se proti Luknji in s pobočja je čudovit razgled v dolino Vrat in na Severno Triglavsko steno. V tem delu poti lahko opazujemo črede gamsov in kozoroge, ki niso plašni in se človeku včasih približajo skoraj na dotik. Pobočje je izredno bogato tudi z gorskim cvetjem.
Široka pot nas iz Luknje odpelje nazaj proti dolini Zadnjice, vse do našega izhodišča.

Dostop: Z glavne ceste Vršič – Bovec na ovinku št. 50 (v vasi Trenta), zavijemo v dolino Zadnjice. Iz označenega parkirišča sledimo ozki makadamski cesti na levi strani, ki nas pripelje do postaje tovorne žičnice. Steza se nadaljuje tik ob postaji.

Čas: Do Pogačnikovega doma na Kriških podih potrebujemo 3.30 h hoje.
Višinska razlika: 1.400 metrov. Za krožno turo preko Luknje potrebujemo 7 – 8 ur hoje.

Najvišje ležeče slovensko jezero

Pobočja so bogata z gorskim cvetjem

Pogosto naletimo na kozoroge


Hrana in namestitev

Pogačnikov dom na Kriških podih ponuja namestitev v sobah in na skupnih ležiščih ter hrano in pijačo.

Sredi poti med cerkvico in Informacijskim središče TNP je Kamp Trenta, ki poleg kampirnih mest ponuja tudi hrano in pijačo ter namestitev v sobah. Kamp je opremljen tudi za oskrbo avtodomov z vodo in elektriko ter z urejenim izpustom odpadnih vod.

Na Logu v Trenti je več zasebnih ponudnikov namestitev: Zorč Alojz, Kravanja Zvonko, Hosner Slavka ter namestitve v sobah in apartmajih Triglavskega narodnega parka. Informacijsko središče z dvorano omogoča organizacijo različnih delavnic in konferenc.

Na Logu v Trenti, ob glavni cesti pred Informacijskim središčem je trgovina Erna.

Ob Informacijskem središču TNP je v sezoni odprta okrepčevalnica Kamba.

Od Informacijskega središča, kakih 500 metrov v smeri proti Bovcu, je Gostilna Metoja, ki poleg hrane in pijače ponuja tudi namestitve v apartmajih.

V neposredni bližini gostišča je možna namestitev v apartmajih in sobah na Ekološki turistični kmetiji Pri Plajerju, v kampu Triglav ter apartmajih Mija.