Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Krnsko jezero

Pot na Krnsko jezero se prične na koncu doline Lepena, ob planinskem domu Klementa Juga. Mulatjera se vije večinoma preko gozda, ki nam v vročih poletnih mesecih zagotavlja senco. Steza se ob gornji postaji tovorne žičnice zravna in po 15 minutah pridemo do Koče pri Krnskih jezerih.

Do jezera je še kakih 15 minut nezahtevnega sprehoda mimo leta 1997 opuščenih, a še vedno dobro ohranjenih pastirskih stanov na planini Duplje. Steza vodi preko opuščenih pašnikov do Krnskega jezera, ki velja za naše največje visokogorsko jezero. Leži na višini 1391 metrov, je 400 metrov dolgo in na najglobljem mestu globoko 17 metrov. Jezero skoraj popolnoma poplavlja kotanjo v vznožju Krna, na katerega se odpira pogled prav z jezerskega brega.

Takoj pod Kočo pri Krnskih jezerih najdemo še manjše Dupeljsko jezero.

Dostop: Na označenem odcepu zavijemo v dolino Lepena in sledimo asfaltni cesti do Doma Klementa Juga, kjer na parkirišču pustimo avto.

Čas: do Krnskega jezera potrebujemo 2.15 h hoje. Višinska razlika: 690 metrov.

Jezero poplavlja kotanjo v vznožju Krna

Okolica jezera je polna cvetja


Hrana in namestitev

Dom Klementa Juga na koncu doline Lepena je odprta v sezoni in ponuja hrano in pijačo ter namestitev v sobah in na skupnih ležiščih.

Koča pri Krnskih jezerih je odprta v sezoni in ponuja hrano in pijačo ter namestitev v sobah in na skupnih ležiščih.

Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne.

Tik ob turistični kmetiji se nahaja kamp Korita.

V vasi Soča, kakih 200 metrov od cerkvice je restavracija Pri Andrejcu, ki ponuja hrano, pijačo ter namestitve v sobah.

V vasi Soča je več možnosti namestitve: zasebne sobe Pretner, sobe in apartmaji Cuder, zasebne sobe Likar.

Na začetku doline Lepena se nahaja hotelsko naselje Pristava Lepena, ki poleg restavracije in namestitev v sobah in apartmajih ponuja še vrsto dodatnih storitev: možnost organizacije konferenc in delavnic, savno, jahanje, fitnes, tenis, lokostrelstvo.

Nekoliko naprej v dolino Lepena najdemo Penzion kamp Klin, ki v restavraciji ponuja tudi značilne lokalne jedi ter namestitev v sobah in kampu ob sotočju reke Soče in Lepence. Prodajajo tudi karte za športni ribolov.

V dolini Lepena, naprej od kampa Klin, na vzpetini na desnem bregu so možne namestitve v zasebnih apartmajih Pretner in zasebnih sobah Hosner..

Na koncu doline je Planinski dom Klementa Juga, ki ponuja hrano in pijačo, ter namestitev v sobah in skupnih ležiščih.

Kakih 500 m od odcepa za dolino Lepene ob glavni cesti Bovec – Vršič je kamp Soča, lociran tik nad reko Sočo. Na nasprotni strani ceste najdemo apartmaje Ada, nekoliko naprej v smeri proti Bovcu pa apartmaje Jožica Komac.