Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Zadnja Trenta in Planina Zapotok

Dolina Zadnja Trenta se odpira od Izvira Soče proti zahodu. Na začetku doline na desni strani se dviguje značilna piramida Jalovca. Dolino po obeh straneh zamejujeta gorska grebena. Zaključita se z Bavškim Grintavcem, ki izrazito dominira nad koncem doline. V amfiteatru Grintavca, ki se dviguje nad dolino, je planina Zapotok (opuščena leta 1970) s še deloma ohranjeno stavbo, ki pohodnikom nudi osnovno zavetje. Desna, položnejša stran doline je porasla z bukovim in macesnovim gozdom. Na levi strani se gorski greben strmo spušča proti dolini, kar ji daje poseben vtis neukročene divjine. Po dnu doline se razprostira prodišče Suhega potoka, ki si vsekakor zasluži svoje ime. Vanj se stekajo vode izpod Grintavca, vendar potok ponikne kmalu zatem, ko priteče v dolino. Potok v zatrepu doline, pod planino Zapotok, oblikuje tri Zapotoške slapove.

Zadnja Trenta je bil prvi naseljeni del v dolini. Vzrok prvega naseljevanja je bilo rudarstvo in fužinarstvo, del rudnikov pa je bil nad Zadnjo Trento na območju Srednjice. Po opuščanju fužinarstva so se prebivalci pričeli ukvarjati s pašništvom, nastajale so staje in planine za drobnico.

Značilna piramida Jalovca.

Nad dolino dominira Bavški Grintavec.


Zanimivosti

Ogled izvira reke Soče, ki sodi med najlepše kraške izvire v Julijskih Alpah. Do izvira se povzpnemo po stezi mimo Koče pri izviru Soče.

Dostop: z glavne ceste Trenta – Vršič zavijemo na ovinku številka 49. Z avtom se po asfaltirani cesti pripeljemo do Koče pri Izviru Soče
Čas: od koče do izvira je 15 minut hoje. Priporočamo dobro obutev in previdnost v zgornjem delu steze, ki je zavarovana s klini in jeklenicami. Ta del poti odsvetujemo starejšim in otrokom.

Ogled Zapotoških slapov na koncu doline. Dostop do prvega je ob strugi potoka. Steza do drugih dveh slapov se vzpenja po gozdu na nasprotnem bregu potoka, ki ga prečkamo na točki, ko steza po dolini pride tik do potoka. Steza nas vodi mimo korit, po katerih se potok preliva med slapovi.

Dostop: od Koče pri Izviru Soče lahko pot z avtom nadaljujemo po makadamski cesti do manjšega parkirišča.
Čas: od parkirišča do slapov je 30 minut nezahtevne hoje po dolini. Če avto pustimo pri izviru Soče, se sprehod podaljša za dodatnih 30 minut.

Na planino Zapotok se povzpnemo po stezi, ki s poti v zadnjem delu doline zavije desno. Razpotje je označeno z usmerjevalnimi tablami. Pot do planine je strma in na manjšem odseku zavarovana s klini in jeklenicami.

Dostop: enako kot za ogled Zapotoških slapov
Čas: od zadnjega parkirišča do planine Zapotok je dobro 1 uro hoje.

Na koncu doline so Zapotoški slapovi.

Dolina je bogata s cvetjem


Hrana in namestitev

Koča pri izviru Soče je odprta v poletni sezoni in ponuja hrano in pijačo ter namestitev v sobah in na skupnih ležiščih.

V neposredni bližini izvira Soče se nahaja turistična kmetija Kekčeva domačija, ki ponuja hrano in pijačo ter namestitev v apartmajih, pa tudi možnost organiziranja različnih delavnic.