Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Gozd - Časovni triptih


Avtor filmske instalacije: Andrej Zdravič

Obiskovalci Doma Trenta dobro poznajo video instalacijo Skrivnosti Soče – Časovno obzorje, ki je na ogled od junija 1995 in je očarala že več kot 300.000 obiskovalcev. Zdaj se ji pridružuje še druga stalna instalacija – Časovni triptih, kar Trento uvršča med redke točke na svetu, kjer si bo na istem mestu moč ogledati dvoje filmskih del Andreja Zdraviča.

Gozd - Časovni triptih povede v prvinsko gozdno bit in predrami čut za dojemanje čarobne lepote in usodne pomembnosti gozda za naše preživetje. Pričara harmonijo, brezmejno ustvarjalnost in energijo gozda in je obenem meditativno in poučno filmsko doživetje. Pomeni se porajajo v esenci samih pojavov - v vibracijah in v gibanju, v svetlobah in v sencah, v ritmu in v mirovanju, v tišini in v zvoku.
Filmsko in zvočno gradivo je bilo posneto v obdobju več letnih časov v gozdovih širše Trente, Pokljuke in drugih lokacij v Julijskih Alpah. S svojo povsem novo tehnično zasnovo predstavlja instalacija Gozd - Časovni triptih evolucijo avtorjevega znanega koncepta več-ekranske orkestracije gibljivih slik, ki ga je uresničil v svojih treh instalacijah Time Horizon (1992-1999).

Filmska instalacija Gozd – Časovni triptih je nastala v okviru projekta Climaparks - Klimatske spremembe in upravljanje zavarovanih območij. Eden od osrednjih ciljev projekta je ozaveščanje obiskovalcev parkov o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti v času predvidenih podnebnih sprememb.

Projekt Climaparks je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Projekt delno sofinancira Republika Slovenija.