Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Skrivnosti Soče - Časovno obzorje


Avtor video instalacije: Andrej Zdravič

1995 33’

Sporočilo Soče je v njeni prvinski, zračni čistini. Resnično bogastvo, ki vedno znova preseneča in navdihuje.
Video instalacija Skrivnosti Soče je venec pesmi reke Soče. Vsaka pesem razkriva skozi sliko in zvok eno mnogih mnogih življenskih razpoloženj, ki izvirajo iz gibanja in pojavov voda Soče:

Tekoče steklo, prameni, snežne kapljice, poletni gozd, plažica, zračne grive, skrivnost izvora, ples kamenčkov, vodno nebo, prostranosti, viharni tok, povodni mož, listje in dež, roj luči…. 

Prvi poskusi podvodnega snemanja reke Soče l.1987 so avtorja navdihnili, da je razvil posebno napravo, s katero je lahko pričaral človekovemu očesu doslej še neznane zorne kote Soče.

Instalacija Skrivnosti Soče programsko temelji na konceptu orkestracije slik in zvoka - Time Horizon, ki ga je avtor prvič uresničil v instalaciji Water Waves-Time Horizon (1993) za muzej Exploratorium v San Franciscu.

Milan Dekleva (časnik Dnevnik) o instalaciji Skrivnosti Soče:

Skrivnosti Soče, stalna video instalacija Andreja Zdraviča, ki je na ogled v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka na Logu v Trenti (Dom Trenta), je v naši umetnosti znanilka nečesa  novega. V naročju mogočnih Julijcev, v zraku, ki prinaša vonj morja in Sredozemlja, se - na osmih televizijskih zaslonih - izrisuje skladba skrivnostnega pulziranja narave. Tisto, kar je novo, ni uporaba visoke tehnologije, ampak čudež, da tehnologija lahko človeku vrne občutek za mero. Mero, s katero je  umerjen preplet naših usod v igri kozmičnih moči.
Instalacija Skrivnosti Soče (s podnaslovom Časovno obzorje) na hipnotični način napne prostor skozi nenehno gibanje slike v sedanjosti, preteklosti in prihodnosti. Pred nami čutno zaživi Heraklitov pitijski izrek, da ni mogoče "dvakrat stopiti v isto reko".      

Instalacija Skrivnosti Soče ima svoje domovanje v Domu Trenta, kjer kot stalni eksponat dnevno žubori že od junija 1995 naprej - ogledalo si jo je več kot 250.000 obiskovalcev.
Začasno je gostovala v Narodni galeriji l.2006 in v Cankarjevem domu, v sklopu retrospektive avtorjevih filmov (v sodelovanju s Slovensko kinoteko) v Ljubljani, l.1996.
V mednarodnem prostoru si je Skrivnosti Soče kot osrednji eksponat slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO‛98 v Lizboni v štirih mesecih ogledalo nad milijon obiskovalcev. Prikazana je bila tudi na Wasser.Reich festivalu v Gmündu (2007).

Leta 1997 je Andrej Zdravič ustvaril 41-minutni film Riverglass (V steklu reke), instalaciji Skrivnosti Soče sorodno delo. Film vsebuje nova filmska gradiva, predvsem iz zimskega obdobja.
V steklu reke ni dokumentarni film o reki Soči, temveč poetičen balet reke v štirih letnih časih ob glasbi naravnih zvokov. Skozi gibljivo stekleno lečo kristalne vode zaznamo, morda prvič, čudežni podvodni svet turkiznih prostornin, letečih mehurčkov, utripajočih sončnih mren, talečih se snežink….

V steklu reke je prejel nagrado Prešernovega sklada (1999), nagrado za najboljši umetniški video film na 1.festivalu slovenskega filma v Portorožu (1998) in Grand Prix na Mednarodnem festivalu novega filma Split (1998). 

"Dobrih sto let po Gregorčičevi odi najlepši hčeri planin - Soči - smo ob koncu tisočletja dobili prav tak biser, a v sedanjemu času ustreznemu 'rokopisu'.... "
Slobodan Valentinčič, Primorske Novice

“Andrej Zdravič gradi na izjemni občutljivosti za vizualne in zvočne pojave naravnega okolja.... V steklu reke je posnet pod gladino reke Soče s pomočjo posebne priprave, ki jo je avtor zasnoval sam, kot njegovi prejšnji filmi pa ga opredeljuje lirično in dramatično sozvočje med življenskim utripom skorajda presonificirane narave/reke in našim bioritmom, očiščenim hrupa in civilizacijske preobloženosti....
Zdravič ne podaja nikakršne zgodbe/dokumenta o življenju reke, ampak življenje, večno in nedoumljivo pretakanje reke same. Tisto, kar potem film z gledalca odluščuje plast za plastjo, je namreč ravno njegova preobloženost s hrupnimi, histeričnimi pojavi sodobnega urbanega sveta, v katerem si človek krčevito prizadeva najti notranjo tišino, da bi lahko njegove globine spregovorile glasneje....” 
Ženja Leiler, Delo

Riverglass je bil predstavljen v 20 državah na več kot 70 samostojnih in skupinskih projekcijah, seminarjih, festivalih in razstavah, med drugim:

Intempéries - O Fim do Tempo show, OCA Pavilhão, Sao Paulo (eno-ekranska instalacija/5 tednov), 2009
Artful Ecologies2 / Comprehending Nature, RANE Research Centre, University College Falmouth, 2008/2009
48°C Public Art Ecology Festival, New Delhi (del avtorjeve instalacije Earth-Consciousness-Revival - hkratne projekcije treh filmov na prostem /10 dni), 2008
The Films of Andrej Zdavič - retrospektiva, Anthology Film Archives, New York, 2008
Arts & The Environment, CIWEM Global Environment Conference, London, 2007
Art, Ecology & the Politics of Change, Sharjah Biennial8, Združeni Arabski Emirati, 2007
‘Till your Well Runs Dry: An Appreciation of Water, Pacific Film Archives, Berkeley, 2006
Arts & Ecology: Towards an Eco-Cinema, Royal Society for Arts, Bristol, 2005
H2O - FotoFest, International Biennial Exhibition (eno-ekranska instalacija /8 tednov), Houston, 2004
The Adriatic Sea, Religion, Science and the Environment: Symposium IV, Koper/Ravena/Benetke, 2002
Wasser-Symposium, Luzern, 2002
47th Flaherty Film Seminar, Long Island University, New York, 2001
17th International Festival of Films on Art, Montreal, 1999
U3 - 2. trienale sodobne slovenske umetnosti, Moderna galerija, Ljubljana (eno-ekranska instalacija/8 tednov), 1998
INPUT '98 - XXI International Public TV Screening Conference, Stuttgart, 1998
The Cinematheque, San Francisco, 1997
Evropski mesec kulture, Ljubljana (premiera Riverglass - projekcija na prostem, ljubljanski grad), 1997.

Riverglass je bil predvajan tudi na televiziji:
ARTE - večkratno zemeljsko/satelitsko predvajanje, teritorij Evrope, Bližnjega vzhoda in severne Afrike, 1998-2001
DUNA TV - teritorij Madžarske in zahodnega Balkana, 1998-1999
KCET/ PBS, Los Angeles - večkratno predvajanje, teritorij osrednje in južne Kalifornije, 1999-2001 
TV Slovenija, 1999
RAISAT ART - večkratno predvajanje, teritorij Italije, Švice in severne Afrike, 2003-2005.


Skrivnosti Soče-Časovno obzorje
1995, 33’ zanka, 8-kanalna video instalacija, računalniški program, laserdisc
Kamera, montaža, snemanje in kompozicija zvoka/glasbe, koncept in programiranje instalacije: Andrej Zdravič
Producent: ANTARA /e-mail:
antara@antara.si
Skrivnosti Soče/Secrets of Soča-Time Horizon©1995-98 Andrej Zdravič. Vse pravice pridržane.