Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Planina Za skalo

Sicer opuščeno planino Za skalo je pred nekaj leti obnovil Triglavski narodni park. Prijeten senčen in nezahteven vzpon na planino vodi večinoma skozi gozd, proti koncu poti se gozd umakne nekdanjim pašnikom. Planina je čudovit spomenik visokogorske pastirske stavbne dediščine.

Planina Za skalo je izhodišče za nekaj daljših planinskh tur, na primer preko Velikih vrat v dolino Triglavskih jezer, preko Oslove škrbine do Komne. Planina je priljubljeno izhodišče vodenih tur po brezpotjih. S planine se ponuja veličasten razgled na vas Vrsnik in Bavški Grintavec.

Dostop: Na odcepu za Vas na skali v bližini vasi Soča, zavijemo z glavne ceste, ki ji sledimo vse do Pod Zjabcev, kjer je na desni strani ceste usmerjevalna tabla na planinsko pot proti planini Za kalo.

Čas: na planino Za skalo potrebujemo 2 h hoje. Višinska razlika: 770 metrov.

Deli planin so prenešeni v Trentarski muzej


Zanimivosti

Postanek na Turistični kmetiji Jelinčič s pokušino domače hrane in ogledom sirarne.

Ogled 100 metrov dolgih in 6 metrov globokih malih korit Soče z mostu tik pod Turistično kmetijo Jelinčič.

Ogled cerkvice sv. Jožefa v vasi Soča

Ogled vojaškega pokopališča v vasi Soča

Ogled Velikih korit Soče

Planina je izhodišče vodenih tur po brezpotjih


Hrana in namestitev

Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne.

Tik ob turistični kmetiji se nahaja kamp Korita.

V vasi Soča, kakih 200 metrov od cerkvice je restavracija Pri Andrejcu, ki ponuja hrano, pijačo ter namestitve v sobah.

V vasi Soča je več možnosti namestitve: zasebne sobe Pretner, sobe in apartmaji Cuder, zasebne sobe Likar.

Na začetku doline Lepena se nahaja hotelsko naselje Pristava Lepena, ki poleg restavracije in namestitev v sobah in apartmajih ponuja še vrsto dodatnih storitev: možnost organizacije konferenc in delavnic, savno, jahanje, fitnes, tenis, lokostrelstvo.

Nekoliko naprej v dolino Lepena najdemo Penzion kamp Klin, ki v restavraciji ponuja tudi značilne lokalne jedi ter namestitev v sobah in kampu ob sotočju reke Soče in Lepence. Prodajajo tudi karte za športni ribolov.

V dolini Lepena, naprej od kampa Klin, na vzpetini na desnem bregu so možne namestitve v zasebnih apartmajih Pretner in zasebnih sobah Hosner.

Kakih 500 m od odcepa za dolino Lepene ob glavni cesti Bovec – Vršič je kamp Soča, lociran tik nad reko Sočo. Na nasprotni strani ceste najdemo apartmaje Ada, nekoliko naprej v smeri proti Bovcu pa apartmaje Jožica Komac.