Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Lemovje

Zapuščena vasica Lemovje je od vasi Soča oddaljena 45 minut hoje po planinski poti, ki vodi proti Bavškemu Grintavcu. V vasi ni več stalnih prebivalcev, a je vredna ogleda, saj je postavljena na slikovit plato pobočja Grintavca. Zapuščene kmetije sledijo značilni lokalni arhitekturi, opuščeni travniki so obdani s kamnitimi zidovi ali miri, ki so v dolini že redkost.

Pot se strmo dviga nad dolino in vasjo Soča. Tik preden nas pripelje do vasi, prečkamo bukov gozd. Da se približujemo vasi nas spomni kamnit zid s prehodom ter čudovit pogled na Bavški Grintavec. Kmalu se pred nami odpre pogled na hiše, ter enkraten razgled na Vrsnik z okoliškimi hribi na nasprotni strani.

Nad vasjo je gozdni rezervat Lemovje, zajema zelo star bukov gozd, ki so ga domačini negovali zaradi varovanja domačij pred snežnimi plazovi.

Dostop: v vasi Soča parkiramo avto ob cesti pod osnovno šolo (večja, obnovljena zgradba na vzpetini na desni strani ceste). Nekaj metrov nazaj tik ob cesti je manjša kapelica, ob njej pa usmerjevalna tabla za planinsko pot na Bavški Grintavec. Sledimo planinski poti in pazimo na odcep na desno, le nekaj deset metrov od glavne ceste.

Pot lahko oblikujemo tudi krožno, saj od vasi Lemovje proti malim koritom Soče pelje lovska steza. Na to pot lahko zavijemo desno preko travnika ob prvi hiši na Lemovju, na sredi travnika pred kamnitim zidom, ki obkroža gozd zavijemo navzdol in na začetku gozda pridemo do steze. Steza čez travnike je deloma vidna in ji vsaj v poletnem času ni težko slediti. Ko pridemo do glavne ceste v dolini, potrebujemo še kakih 10 minut hoje po cesti nazaj do izhodišča.

Čas: pot na Lemovje traja 45 minut. Pot je strma, priporočamo pohodniško obutev.

Značilna lokalna arhitektura

Pot se dviguje nad vasjo Soča


Zanimivosti

Postanek na Turistični kmetiji Jelinčič s pokušino domače hrane in ogledom sirarne.

Ogled 100 metrov dolgih in 6 metrov globokih malih korit Soče z mostu tik pod Turistično kmetijo Jelinčič.

Ogled cerkvice sv. Jožefa v vasi Soča

Ogled vojaškega pokopališča v vasi Soča

Ogled Velikih korit Soče

Mala korita Soče


Hrana in namestitev

Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne.

Tik ob turistični kmetiji se nahaja kamp Korita.

V vasi Soča, kakih 200 metrov od cerkvice je restavracija Pri Andrejcu, ki ponuja hrano, pijačo ter namestitve v sobah.

V vasi Soča je več možnosti namestitve: zasebne sobe Pretner, sobe in apartmajiCuder, zasebne sobe Likar.

Na začetku doline Lepena se nahaja hotelsko naselje Pristava Lepena, ki poleg restavracije in namestitev v sobah in apartmajih ponuja še vrsto dodatnih storitev: možnost organizacije konferenc in delavnic, savno, jahanje, fitnes, tenis, lokostrelstvo.

Nekoliko naprej v dolino Lepena najdemo Penzion kamp Klin, ki v restavraciji ponuja tudi značilne lokalne jedi ter namestitev v sobah in kampu ob sotočju reke Soče in Lepence. Prodajajo tudi karte za športni ribolov.

V dolini Lepena, naprej od kampa Klin, na vzpetini na desnem bregu so možne namestitve v zasebnih apartmajih Pretner in zasebnih sobah Jože.

Kakih 500 m od odcepa za dolino Lepene ob glavni cesti Bovec – Vršič je kamp Soča, lociran tik nad reko Sočo. Na nasprotni strani ceste najdemo apartmaje Ada, nekoliko naprej v smeri proti Bovcu pa apartmaje Jožica Komac.