Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Soška pot: Mala - Velika korita Soče

Pohod po Soški poti med malimi in velikimi koriti Soče pričnemo tik za mostom, ki vodi v Vas na skali (ob Turistični kmetiji Jelinčič in kampu Korita). Tu se pot odcepi desno takoj za mostom, kjer sledimo makadamski cesti do brvi. Ob brvi je informacijska točka o stavbni dediščini doline Trenta. Od tu dalje nas pot vodi ob levem bregu Soče vse do vasi Soča.

Reko lahko prečkamo preko mostu v vasi in si ogledamo cerkev sv. Jožefa ter za njo pokopališče avstrijskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni. Cerkev sv. Jožefa je bila sezidana leta 1718. Leta 1944 jo je preuredil in poslikal Tone Kralj. Notranjost cerkve je oblikoval v barvah slovenske zastave, pri upodobitvah pa je kot božje sovražnike upodobil tudi Hitlerja in Mussolinija.

Iz vasi Soča pohod nadaljujemo po levem bregu, tik ob reki Soči. Pod vasjo pridemo do pričetka naravne znamenitosti: Velikih korit Soče. V začetnem delu korit je viseča brv, ki ponuja pogled v 750 metrov dolga ter 10 – 20 metrov globoka, slikovita korita. Korita so ponekod široka zgolj 2 metra. Soška pot poteka tik nad koriti vse do njihovega zaključka na začetku stranske doline Lepena.

Pot nas pripelje do ceste, ki vodi v dolino Lepene in po kakih 5 minutah hoje se lahko na desni strani ceste spustimo do lepega izteka Velikih korit. Tu lahko opazujemo igro postrvi v globokih in za Sočo značilnih turkiznih tolmunih.

Od tu dalje je dovoljena tudi vožnja s kajakom po reki Soči ter športni ribolov na reki Lepenci.

Dostop: z avtom do manjšega parkirišča ob glavni cesti pri odcepu ceste za Vas na skali. Priporočamo vam uporabo avtobusa, saj pot ni krožna.

Čas: za pohod po tem delu Soške poti potrebujete 1.30 h

Velika korita Soče

S konji ob Soči


Zanimivosti

Postanek na Turistični kmetiji Jelinčič s pokušino ter možnostjo nakupa domače hrane in ogledom sirarne.

Ogled 100 metrov dolgih in 6 metrov globokih malih korit Soče z mostu tik pod Turistično kmetijo Jelinčič.

Ogled cerkvice sv. Jožefa v vasi Soča

Ogled vojaškega pokopališča v vasi Soča

Ogled Velikih korit Soče

Dolina Lepene je izhodišče za pohode v gore v okolici Krnskih jezer, na koncu doline je Planinski dom Klementa Juga.

Vojaško pokopališče v Soči

Sirarna na kmetiji Jelinčič


Hrana in namestitev

Na začetku tega dela Soške poti je Turistična kmetija Jelinčič, ki ponuja lokalno hrano, domači ovčji sir, namestitve v sobah in ogled sirarne.

Tik ob turistični kmetiji se nahaja kamp Korita.

V vasi Soča, kakih 200 metrov od cerkvice je restavracija Pri Andrejcu, ki ponuja hrano, pijačo ter namestitve v sobah.

Kakih 150 metrov od cerkvice je trgovina Soča.

V vasi Soča je več možnosti namestitve: zasebne sobe Pretner, sobe in apartmaji Cuder, zasebne sobe Likar.

Na začetku doline Lepena se nahaja hotelsko naselje Pristava Lepena, ki poleg restavracije in namestitev v sobah in apartmajih ponuja še vrsto dodatnih storitev: možnost organizacije konferenc in delavnic, savno, jahanje, fitnes, tenis, lokostrelstvo.

Nekoliko naprej v dolino Lepena najdemo Penzion kamp Klin, ki v restavraciji ponuja tudi značilne lokalne jedi ter namestitev v sobah in kampu ob sotočju reke Soče in Lepence. Prodajajo tudi karte za športni ribolov.

V dolini Lepena, naprej od kampa Klin, na vzpetini na desnem bregu so možne namestitve v zasebnih apartmajih Jožica Pretner in zasebnih sobah Hosner Jože.

Na koncu doline je Planinski dom Klementa Juga, ki ponuja hrano in pijačo, ter namestitev v sobah in skupnih ležiščih.

Kakih 500 m od odcepa za dolino Lepene ob glavni cesti Bovec – Vršič je kamp Soča, lociran tik nad reko Sočo. Na nasprotni strani ceste najdemo apartmaje Ada, nekoliko naprej v smeri proti Bovcu pa apartmaje Jožica Komac.