Trenta webcamSIEN
domov
Iskanje


 Aktualno
 Okolica
 Društva in organizacije
 Pomembne številke
 Kontakti
 Zahvale
Soška pot: Izvir Soče - Dom Trenta

Zgornji del Soške poti se prične ob Koči pri Izviru Soče in zaključi Na Logu v Trenti z ogledom Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka.

Nad Kočo pri izviru Soče si lahko ogledamo izvir reke Soče. Soška pot pa se pričenja tik pod kočo s prvo informacijsko tablo, ki predstavi njen potek in lokacije ostalih informacijskih točk. V zgornjem delu poti je postavljenih 7 podobnih informacijskih točk, ki predstavljajo zgodovino, kulturno in tehnično dediščino doline, naravne znamenitosti z značilnim rastlinstvom in živalstvom ter geološke posebnosti in gozdarstvo.

Pot od izvira Soče vodi tik nad reko in zavije na cesto Vršič – Trenta. Cesti sledimo do prvega ovinka, kjer je spomenik dr. Juliusu Kugyu. Postavljen je na izjemno razgledno točko tako proti Zadnji Trenti in Jalovcu, kot proti sami dolini Trenta in gorskim grebenom, ki jo obkrožajo. Tik pod spomenikom je Turerjeva domačija, izjemen primer stavbne dediščine doline. Steza se spusti proti koritom Mlinarice, od koder sledi glavni cesti do prvega mostu, ko se umakne na desni breg reke Soče in pripelje do cerkve Device Marije Lavretanske. Pred cerkvico je viseča brv, kakih 200 metrov nazaj po glavni cesti pa si lahko ogledamo Alpski botanični vrt Juliana, edini tovrstni botanični vrt v Sloveniji, ki živi že 80 let.

Pohod nadaljujemo po desnem bregu Soče nad kampom, preko rahlega vzpona do naslednje brvi preko reke Soče. Brv nam omogoča ogled rekonstrukcije riže in žage venecijanke, ki sodita med tehnično dediščino doline Trenta. Od tu smo v dobrih 5 minutah že v središču vasi Trenta, Na Logu, kjer je locirano Informacijsko središče Triglavskega narodnega parka. Središče omogoča ogled predstavitve Triglavskega narodnega parka ter Trentarskega muzeja s prikazom kulturne dediščine doline ter ogledom rekonstruckije planin in načina pašniškega življenja.

Dostop: z avtom do parkirišča pri Koči pri izviru Soče, z avtobusom do odcepa ceste za izvir Soče. Priporočamo vam uporabo avtobusa, saj pot ni krožna, a je v tem primeru za ogled izvira Soče potrebnih dodatnih 30 minut hoje. Avto lahko pustite na parkirišču pred Informacijskim središčem TNP, kjer je do avtobusne postaje 50 metrov.
Čas: za pohod po tem delu Soške poti potrebujete 2.30 h brez ogleda Informacijskega središča TNP in Alpskega botaničnega vrta Juliana.

Vodeni pohodi: vsak četrtek v juliju in avgustu so po tem delu Soške poti organizirani pohodi s strokovnim vodstvom vodnika TNP, ki se pričnejo ob 9.00 h pred Kočo pri izviru Soče. Organiziran je tudi brezplačni prevoz nazaj na izhodišče pohoda.

Turerjeva domačija

Žaga venecijanka

Cerkvica Device Marije Lavretanske


Zanimivosti

Ogled izvira reke Soče, ki sodi med najlepše kraške izvire v Julijskih Alpah. Do izvira se povzpnemo po stezi mimo Koče pri izviru Soče.
Dostop: iz glavne ceste Trenta – Vršič zavijemo na ovinku številka 49. Z avtom se po asfaltirani cesti pripeljemo do Koče pri Izviru Soče
Čas: od koče do izvira je 15 minut hoje. Priporočamo dobro obutev in previdnost v zgornjem delu steze, ki je zavarovana s klini in jeklenicami. Ta del poti odsvetujemo starejšim in otrokom.

Ogled cerkvice Device Marije Lavretanske, ki jo je dal leta 1690 za rudarje sezidati lastnik rudnikov, grof Herman Attems. Stavba je bila predelana v začetku 20. stoletja, freske v notranjosti so delo Toneta Kralja (1945).
Dostop: cerkvica se nahaja ob glavni cesti Vršič – Trenta, dobra 2 kilometra od Informacijskega središča TNP.

Ogled Alpskega botaničnega vrta Juliana, najstarejši tovrstni vrt v Sloveniji, ki ga je 1926 ustanovil Tržačan Albert Bois deChesne. V vrtu uspeva okrog 600 različnih rastlin.
Dostop: dobrih 200 metrov od cerkvice Device Marije Lavretanske, v pobočju Kukle tik nad cesto na desni strani.

Tik nad stezo med cerkvico in kampom Trenta je urejeno plezališče Pri Pavru.

Ogled Informacijskega središča Triglavskega narodnega parka, kjer so predstavljene naravne posebnosti edinega narodnega parka v Sloveniji ter bogata etnološka dediščina doline Trenta. Občasno obiskovalce pričakajo tudi priložnostne razstave. Posebnost muzeja je video instalacija Andreja Zdraviča: Skrivnosti Soče - časovno obzorje.
Dostop: v središču vasi Trenta, Na Logu zavijemo na urejeno parkirišče pred Informacijskim centrom.

Za Informacijskim središčem se dviga Zadnjiški Ozebnik, v katerem je urejenih nekaj več raztežajev dolgih plezalnih smeri, opremljenih s svedrovci ter s kratkim dostopom in hitrim sestopom s pomočjo vrvi.

Izvir Soče

Informacijsko središče TNP

V Juliani uspeva preko 600 rastlin


Hrana in namestitev

Koča pri izviru Soče je odprta v sezoni in ponuja hrano in pijačo ter namestitev v sobah in na skupnih ležiščih.

V neposredni bližini izvira Soče se nahaja turistična kmetija Kekčeva domačija, ki ponuja hrano in pijačo ter namestitev v apartmajih, pa tudi možnost organiziranja različnih delavnic.

Sredi poti med cerkvico in Informacijskim središče TNP je Kamp Trenta, ki poleg kampirnih mest ponuja tudi hrano in pijačo ter namestitev v sobah. Kamp je opremljen tudi za oskrbo avtodomov z vodo in elektriko ter z urejenim izpustom odpadnih vod.

Na Logu v Trenti je več zasebnih ponudnikov namestitev: Zorč Alojz, Kravanja Zvonko, Hosner Slavka ter namestitve v sobah in apartmajih Triglavskega narodnega parka. Informacijsko središče z dvorano omogoča organizacijo različnih delavnic in konferenc.

Na Logu v Trenti, ob glavni cesti pred Informacijskim središčem je trgovina Erna.

Ob Informacijskem središču TNP je v sezoni odprta okrepčevalnica Kamba.

Od Informacijskega središča, kakih 500 metrov v smeri proti Bovcu, je Gostilna Metoja, ki poleg hrane in pijače ponuja tudi namestitve v apartmajih.

V neposredni bližini Gostilne Metoja je možna namestitev v apartmajih in sobah na Ekološki turistični kmetiji Pri Plajerju, v kampu Triglav ter apartmajih Mija.